Total de visualitzacions de pàgina:

dilluns, 7 de juny del 2010

 EL CANT DE L'ÚLTIM ROSSINYOL


Vicent Usó, abril de 2005

Joan Pla i el cant de l’últim rossinyol

Es presenta l’obra del premi Ciutat de Borriana

Joan Pla va nàixer a Artana, però viu a Borriana, la població on precisament va guanyar, fa pocs mesos, el premi de literatura juvenil que du el nom de la ciutat i que, allà mateix, fou presentada divendres passat. Un certamen encara jove que patrocina el grup empresarial Medi i que publica l’editorial Tabarca, en una mostra de com és possible la implicació de la iniciativa empresarial amb la cultura. Una simbiosi encara lamentablement estranya, a casa nostra. L’obra amb què Pla s’endugué el Ciutat de Borriana acaba de ser publicada sota el títol “El cant de l’últim rossinyol” i ve a afegir-se a una llarga llista de títols entre els quals destaquen “Mor una vida, es trenca un amor”, “Només la mar ens parlarà d’amor”, “El temps no passa per Montmartre” o “El misteri de l’anell de diamants”. Unes obres que li han valgut a Pla premis com el Vicent Silvestre d’Alzira, el Ciutat de Vila-real, el Ciutat de Torrent o, en el àmbit de la crítica, el de l’Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana. Distincions que avalen una carrera que compta, sobretot, amb l’ampla acceptació del públic lector, tant en llengua catalana com en les altres llengües a què ha estat traduïda l’obra de Pla, i que l’han convertit en un referent ineludible de la literatura infantil i juvenil.
“El cant de l’últim rossinyol” conta la història de tres joves, Toni, Mercé i Carles, que es veuran embolicats en una xarxa d’amor i de violència. La novel·la arranca la nit del canvi de segle passada quan, en la festa que celebren un grup de joves, Mercé se sent atreta per l’atlètic Carles, amb qui ballarà tota la nit. L’atenció que li dedica la jove suscitarà la gelosia del seu nuvi, Toni, que tindrà amb ella alguna cosa més que paraules. A poc a poc, la jove s’adona que se sent més i més atreta per Carles, qui treballa de monitor a un gimnàs, on s’acabarà inscrivint per tenir-lo a prop. A poc a poc, tots dos aniran cedint a les prevencions i s’embolicaran en una història de passió desfermada. Tanmateix, Mercé s’anirà adonant que no és Carles qui estima, sinó el seu nuvi, Toni, qui, assabentat de la infidelitat de la seua estimada, no dubtarà a posar en marxa una estratègia per recuperar-la. Però Carles no està disposat a deixar-se arravatar la dona que tant l’atrau, així que, a poc a poc, els fets aniran precipitant-se per una espiral difícil de preveure.
Amb elements que resulta fàcil de trobar en les novel·les anteriors de Pla, l’autor ha disposat una trama a mig camí entre la història d’amor i la investigació policíaca. Una novel·la amb protagonistes joves, un llenguatge planer i una acció que no cessa, en la línia de col·leccions com Tabarca Narrativa, que s’adrecen sense complexos al públic adolescent. Una novel·la que intenta descriure els daltabaixos d’una relació entre joves, amb els moments d’intensa passió i també els instants de distanciament que sempre acaben per sorgir, amb les incerteses i els equívocs propis d’aquesta mena d’amors incipients, amb els impulsos que genera l’atracció sexual i el complex ordit de sentiments que hi ha al darrere. Tot, amb el rerefons d’una trama que avança implacable cap a un final inesperat. O, almenys, infreqüent en novel·les d’aquest caire.
Torna al BLOC.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada